Landgoed Baest, een mooie fotolocatie bij Oirschot

Landgoed Baest is gelegen tussen Spoordonk en Middelbeers in de gemeente Oirschot. Het is in particulier bezit. Dit gebied van 380 ha is zowel vanuit natuurhistorisch als cultuurhistorisch oogpunt van groot belang. Houd er rekening mee dat het overgrote deel bestaat uit onverharde paden! Fotografisch gezien is het een prachtig gebied met veel mogelijkheden.

Tekst en foto’s door Wil de Veer.

Landgoed Baest

Het gebied bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met in het centrum akker- en weidegronden. Landgoed Baest is vrij toegankelijk voor wandelaars, met uitzondering van de onmiddellijke omgeving van het landhuis.

De Grote Beerze en Kleine Beerze stromen door het gebied, waar ze samenvloeien tot de Beerze. Vandaar gaat ze met een duiker onder het Wilhelminakanaal kanaal. Ter wille van de waterafvoer is het omleidingskanaal gegraven.

De Kleine Beerze op Landgoed Baest

De Kleine Beerze op Landgoed Baest. Fotograaf: Wil de Veer

De aanwezigheid van de riviertjes geven het landgoed een grote afwisseling met droge en vochtige gedeelten. In de greppels vindt men veel dubbelloof. Op het landgoed staan veel prachtige monumentale bomen en mooie rododendrons.

Porseleinzwammen

Porseleinzwammen in het bos. Fotograaf: Wil de Veer

Het bos is een droge vorm van berkenbos en zomereikenbos waarin we planten vinden als blauwe bosbes en hengel, terwijl langs de beken ook bosviooltje, gele lis, dalkruid en gewone salomonszegel te vinden zijn.

bosuilen juvenielen

Juveniele bosuilen. Fotograaf: Wil de Veer

De weidebeek- en bosbeekjuffer zijn aan de beken gebonden libellen. Broedvogels zijn o.a. de bosuil, goudvink, wielewaal, zwarte specht, grote bonte specht, kleine bonte specht, boomklever en ijsvogel. In het gebied zijn ook veel reeën.

Op het landgoed bevindt zich ook een natuur begraafplaats.

Goudvink

Een mannelijke goudvink. Fotograaf: Wil de Veer

Praktische informatie

Komende vanaf de A58/E312 neemt u de afslag Oirschot/Oostelbeers/Middelbeers en gaat richting Oostelbeers (N395 Kempenweg), eerste weg rechts (Herman Pasmansdreef/De Scheper), doorrijden tot de splitsing Beerseweg, rechts af Beerseweg daarna eerste links (‘Laar). Deze weg gaat over in de Fransebaan, aan het eind bij de T-splitsing bent u bij het begin van Landgoed Baest.

De auto kunt u langs de weg parkeren, brug oversteken van het omleidingskanaal en het zandpad op, aan de rechterzijde ziet u een kapel. Na ongeveer tweehonderd meter kunt u rechts, bij de beek, het bos ingaan. Natuurlijk zijn er meer beginpunten maar dit is een begin van een van de, niet gemarkeerde, routes.

Met dank aan Wil de Veer voor de tekst en de foto’s.

Wij adviseren u de volgende route te kiezen:
Vanaf snelweg A58 afrit 8: Oirschot, Middelbeers;
boven aan de afrit richting Middelbeers;
doorgaande weg N395 blijven volgen;
sla na ongeveer 4 km rechtsaf de Neereindseweg in,
(dit is de tweede weg rechts na het bordje bebouwde kom OOSTELBEERS);
de tweede weg rechts de Baesterdijk op;
aan het einde van weg links de Dr. Jan van de Mortellaan op;
de ingang van Landgoed Baest is bij de eerste witte poort aan rechterzijde.
U kunt parkeren op de parkeerplaats aan de overzijde van de witte poort.

Indien u gebruik maakt van een navigatiesysteem, tikt u in:
Dr. Jan van de Mortellaan 3, 5091 JJ OIRSCHOT

Wij wensen u een goede reis.

Printbare versie

Meer informatie over het landgoed is te vinden op: https://www.landgoedbaest.nl/.

VNFE “open avond” met Andrea Gulickx – 20 nov.

We zijn erg verheugd de fantastische fotografe Andrea Gulickx te mogen verwelkomen dit jaar tijdens de “open avond” van het VNFE.

Andrea Gulickx volgt haar hart tijdens haar weg in de natuurfotografie. Haar beelden zijn soms sprookjesachtig te noemen en zet de kijker aan het dwalen wat er allemaal te zien is tijdens de vertoning van haar beelden op het grote scherm.

Zij let niet teveel op de techniek, maar gebruikt het wel in haar achterhoofd. Ze durft te spelen, te experimenteren en gaat met een open kijk de natuur in en laat zich vrijwel altijd verrassen wat er voor haar lens komen gaat. 

Zo werkt de natuur nu éénmaal!

Bent u ook zo geïnteresseerd in haar werk? 

Kom dan naar onze jaarlijkse “open avond” op 20 november 2019 van het VNF-Eindhoven.

Locatie: Vereniging:

Wijkbuurtcentrum ’t Slot Vereniging van NatuurFotografen – Eindhoven

Kastelenplein 167,

5653 LX Eindhoven

Entree : 5 euro entree (gepast betalen a.u.b.) – Zaal 1

Zaal open : 19.30 uur

Start : 20.00 uur

Einde : 22.30 uur

Het is een “open avond”, dus iedereen die interesse heeft in de natuurfotografie is welkom, echter vanwege de beperkte aantal zitplaatsen graag aanmelden via 

email:  presentatie@vnfe.nl  anders heeft u geen zitplaats(en).

Graag zien wij u op 20 november 2019!

Tot dan…