VNFE ‘Open avond’ door Bas Meelker, 15 nov.2017

Dit jaar hebben we weer een groots natuurfotograaf weten te triggeren om onze vereniging en mensen die graag natuurfotografie bedrijven extra te motiveren.

Bas Meelker zijn jeugd verliep grotendeels in het Noord-Hollandse. Fotografie van weidse gebieden over het platteland was voor hem een bron voor zijn huidige landschapsfotografie.

De meesten kennen Bas als een zeer succesvol, professioneel natuur- en landschapsfotograaf, die zijn passie voor natuur en landschap uit in zijn fotografie.  Rustige, ruimtelijke beelden, waarin de tijd even stil lijkt te staan, zijn kenmerkend voor Bas’ stijl, evenals het prettige zachte licht, dat bijdraagt aan de serene uitstraling van zijn werk.

Zijn foto’s zijn regelmatig te bewonderen in boeken, tijdschriften, kranten en op het internet. Bas organiseert workshops en lezingen in binnen- en buitenland. Daarnaast doceert hij landschapsfotografie voor gevorderden op de Fotografieschool in zijn geboortestad Groningen. Als schrijver levert Bas frequent artikelen aan verschillende nationale en internationale bladen en in 2011 bracht hij zijn eerste boek uit.

Kortom: een veelzijdig en multigetalenteerd persoon, met een portfolio waar je alleen maar heel stil van kunt worden…

(Bron: Roeselien Raimond )

Zijn presentatie kan u bijwonen op Woensdag avond 15 november 2017 in het

Wijkbuurtcentrum ’t Slot
Adres: Kastelenplein 167, 5653 LX EINDHOVEN
Opening: vanaf 19.30 uur,  aanvang 20.00 uur (exact)
Pauze: om circa 21.00 uur
Einde: circa 22.00-22.30 uur

Entree: voor VNFE-leden gratis, gasten betalen slechts € 5,00 per/persoon contant bij de entree.

Aanmelden voor deze avond is een must!

Doe dit via mailadres:  presentatie@vnfe.nl

Geen aanmelding ontvangen kan helaas leiden tot geen toegang!

Foto van de maand mei

Op het einde van de clubavond werd gevraagd, welke foto we gaan nomineren tot foto van de maand. Deze keuze was moeilijk, want al gauw werden drie foto’s van verschillende leden geprezen tot iets unieks.

Deze waren van:

Ad van Duren met: ” Vliegende bruine Kiekendief, hangend boven het veld”

Heike Odermatt met: “lammergier in vlucht” en

Gonnie van der Schans met: “twee Kievitsbloemen in mooi zachte pasteltinten en dauwdruppels tussen de lage grassprietjes”.

Uiteindelijk viel de keuze op de “lammergier in vlucht” van Heike Odermatt.

 

Wisseling van bestuur

Onlangs, tijdens de ledenvergadering op 18 januari 2017, zijn onze voorzitter Arend-Jan Migchelbrink en algemeen bestuurslid Marijn Heuts in goed overleg ontheven van hun taken in het bestuur van het VNFE.

Uiteraard hebben we tijdens de ledenvergadering onze nieuw voorgestelde voorzitter Frans Hodzelmans mogen introduceren. De aanwezige verenigingsleden hebben unaniem ingestemd op zijn aantreden als voorzitter van het VNFE. Hij zal de komende tijd de vereniging als voorzitter met nieuwe ideeën gaan voortzetten.

Zoals het behoort in een vereniging hebben Brigitte Migchelbrink-van Lent en John van de Wouw zich vrijwillig voorgedragen als vertrouwenspersoon voor de vereniging.

De penningmeester Bert Koppers en secretaris Peter in’t Groen zullen dit jaar hun werk met plezier voortzetten, echter hebben aangegeven hun taken te willen overdragen.

Wij als bestuur en leden wensen Frans, Brigitte en John veel succes!

VNFE “Open avond” door Paul van Hoof

Paul van Hoof zal volgende maand een presentatie geven tijdens onze jaarlijks “Open avond”. Als professionele natuurfotograaf legt hij zich toe op vrijwel alle aspecten van de natuur. Daarbij probeert hij de veelzijdigheid, schoonheid en kwetsbaarheid van flora en fauna vast te leggen en deze te tonen aan een breed publiek. Door zeldzame of verborgen soorten te laten zien of juist gewone onderwerpen op een verrassende wijze, probeert hij  een bijdrage te leveren aan de bescherming van onze natuur. Dit wordt versterkt doordat hij als ecoloog weet welke soorten hij fotografeert en het verhaal achter de foto kan brengen.

Door sinds zijn jeugd altijd bezig te zijn met zowel natuur als fotografie heeft hij een uitgebreide kennis opgebouwd van soorten en hun ecologie. Deze kennis blijkt voor hem onmisbaar bij het bedrijven van goede natuurfotografie, waarbij timing, locatie en (weers-) omstandigheden het verschil maken.

Inmiddels heeft hij al aardig wat publicaties op zijn naam staan in tijdschriften, boeken enz. Daarnaast is hij een aantal keer in de prijzen gevallen bij grote internationale natuurfotowedstrijden.

Zijn presentatie kan u bijwonen op Woensdag avond 16 november 2016 in het

Wijkbuurtcentrum ’t Slot
Adres: Kastelenplein 167, 5653 LX EINDHOVEN
Opening: vanaf 19.30 uur,  aanvang 20.00 uur (exact)
Pauze: om circa 21.00 uur
Einde: circa 22.00-22.30 uur

Entree: voor VNFE-leden gratis, gasten betalen slechts € 5,00 per/persoon contant bij de entree.

Aanmelden voor deze avond is een must!

Doe dit via mailadres:  presentatie@vnfe.nl

Geen aanmelding ontvangen kan helaas leiden tot geen toegang!

Masai Mara (2)

Masai Mara (2)

Al na 6 dagen fotograferen in de Masai Mara kon de vakantie niet meer stuk. Alles wat ik in die eerste 6 dagen had gezien was meer dan ik had durven dromen voor een complete trip van 12 dagen. En we waren pas op de helft. De tweede helft werd minstens even fantastisch maar met wat extra diepgang.

Masa Mara2

Pannen, een van de meest gehoorde uitspraken op de reis. Fotograaf: Jowan Iven

Verder lezen: http://natuurfotografie.nl/masai-mara-2/

Masai Mara (1)

Masai Mara (1)
Geschreven door Jowan Iven, 18 mei 2016

Veel fotografen dromen van een wildlife-safari in Afrika terwijl anderen het continent vakkundig vermijden. Het feit dat het daar altijd wel ergens rommelt zal zeker een groep geïnteresseerden ervan weerhouden om er naar toe te gaan. Met thuisblijven ontneem je jezelf wel de kans om Afrika echt te beleven.
Omdat ik wildlife, op vogels na, niet als hoofdonderwerp op mijn fotoreizen had staan was Afrika voor mij nooit in beeld.

Masai Mara

De savanne zoals ik me die voorstelde. Fotograaf: Jowan Iven

Verder lezen: http://natuurfotografie.nl/masai-mara-1/

Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie 2016

Natuurfotografie.nl organiseert tussen 1 en 17 juni 2016 in de Amsterdamse Waterleidingduinen de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie.

Het gelijke speelveld – de locatie, het tijdstip en de omstandigheden zijn voor elke deelnemer gelijk – zorgt voor een eerlijke vergelijking van de vaardigheden van de deelnemende fotografen.

Drie categorieën

Het NK heeft drie verschillende categorieën: amateurs, jongeren (12 tot en met 18 jaar) en professionals. Professionals zijn fotografen met een KVK inschrijving of die zijn aangesloten bij een gespecialiseerde beeldbank voor natuurfotografie.

Binnen elke categorie is er een Nederlands Kampioen, een runner-up en een derde plaats.Voor elke categorie is een uitgebreid reglement dat te downloaden is via

www.natuurfotografie.nl/nk

Opzet

Elke deelnemer dient vier foto’s in die samen het portfolio vormen. Dit portfolio bestaat uit één landschapsfoto, één macrofoto, één wildlifefoto en één abstracte foto. In de reglementen staat omschreven wat hieronder wordt verstaan.

Professionals hebben 16 uur de tijd om binnen een afgebakend gebied de foto’s te maken: van donderdag 16 juni 15:00 uur tot 23:00 en van vrijdag 17 juni 04:15 tot 12:00 uur. De camera’s worden verzegeld en na afloop dienen de deelnemers hun foto’s in.

In de twaalf dagen voorafgaand, namelijk van 1 tot en met 12 juni krijgen amateurs gelegenheid om in hetzelfde gebied de 4 foto’s te maken. Zij uploaden de foto’s op de website.

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De prijswinnaars worden op 17 juni bekend gemaakt.

“De blauwe flits”

De winnaars mogen de titel Nederlands Kampioen Natuurfotografie dragen tot de eerstvolgende editie van het NK en ontvangen de wisseltrofee “de blauwe flits”. Naast de titel en de trofee zijn er prijzen die variëren in waarde tussen € 1000,- en € 100,-.

Jury

De jury bestaat o.a. uit Jan Vermeer, gelouwerd natuurfotograaf en hoofdredacteur van Natuurfotomagazine, Tres Melis, art director van Roots en Seasons en Daan Schoonhoven, founder van PiXFACTORY en hoofdredacteur van Natuurfotografie.nl.

Inschrijving

Deelnemers dienen zich van te voren in de schrijven via www.natuurfotografie.nl/nk

Aan deelname zijn kosten verbonden en het aantal deelnemers is gelimiteerd.

Nieuwe website

Na meer dan tien jaar werd het tijd de VNFE website een frissere look te geven en tevens gebruik te maken van de moderne, snelle mogelijkheden de website bij te houden en bij te werken. Er is gekozen voor een eenvoudige WordPress website.

Het zal even duren voordat we kompleet in de lucht zijn. Houd deze website goed in de gaten!