Annulering clubavonden t/m juni ivm Corona-virus.

Beste lezer,

In verband met de Corona-problematiek was het Buurtcentrum ’t Slot te Eindhoven gesloten tot en met 1 juni 2020.

Het Buurtcentrum is dus vanaf nu gedeeltelijk open voor groepen mensen. Wij dienen ons uiteraard ook te houden aan de opgestelde regels van het RIVM en van Lumens.

Daar onze vereniging voornamelijk oudere leden heeft gaan we toch voor zekerheid en zullen we bekijken of we in juli het vervolg van de clubavonden gaan voortzetten.

We zullen met z’n alle moeten zorg dragen dat het bewuste virus de kop wordt ingedrukt en zullen gehoor geven aan wat de overheid en RIVM ons adviseert.

VNFE-bestuur

De Mortelen bij Oirschot – fotolocatie

Grote Bonte specht, Fotograaf: Wil de Veer

Ten noorden van Oirschot ligt het gebied De Mortelen. Het woord mortel betekent weke grond. Het gebied is een zogenaamd coulissen-landschap en is in eigendom van Brabants Landschap. Het kenmerkt zich door een sterke afwisseling van vochtige weiden en loofbos, akkers en naaldbos. Het kleinschalige cultuurlandschap is van hoge waarde, aangezien dit in de rest van Noord-Brabant vaak door ruilverkaveling verloren is gegaan.

Tekst en foto’s door Wil de Veer.

De Mortelen

Vooral de afwisseling van weiden, struwelen en bossen maken De Mortelen een waar paradijs voor wandelaars en fotografen. Het gebied is uitermate geschikt voor macro, vogel en landschapsfotografie. Het is een eldorado voor vogels, zoogdieren, planten en bloemen.

Orchidee

Brede Orchis, Fotograaf: Wil de Veer

In het voorjaar bloeien o.a. speenkruid, dotterbloem, gele dovenetel, gulden boterbloem, grootbloemmuur, dalkruid, veelbloemige salomonszegel, lelietje-van-dalen en slanke sleutelbloem. Bosanemonen zijn typisch voor De Mortelen. Op de weilanden vindt u orchideeën en de prachtige lila gekleurde pinksterbloemen. Deze laatste is de waardplant voor de oranjetip vlinder die er zijn eitjes op legt.

Bosanemonen

Bosanemonen, Fotograaf: Wil de Veer

Vogels die u er kunt aantreffen zijn o.a. havik, buizerd, wespendief, alle soorten spechten, nachtegaal, spotvogel, etc. Reeën en boomkikkers (in 2011 met groot succes geherintroduceerd) zijn er in groten getale. Er liggen meer dan honderd poelen waarin het wemelt van de amfibieën.

boomkikker

Boomkikker, Fotograaf: Wil de Veer

Recentelijk is er een vijftig meter brede natuurbrug / ecoduct aangelegd (niet toegankelijk). Het ecoduct ligt in het midden van het Groene Woud en het verbindt de natuurgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal met elkaar.

Roofvogel

Havik, Fotograaf: Wil de Veer

Praktische informatie

Een prima vertrekpunt om De Mortelen te verkennen, is bij Herberg de Schutskuil aan de Oude Grintweg 100, 5688 MB in Oirschot. In het gebied bevinden zich meerdere uitgezette wandelroutes: geel 4,4 km, blauw 3,6 km en een rolstoel route (rood) 5,8 km.

Meer informatie over De Mortelen vind je op de website van het Brabants Landschap.

Met dank aan Wil de Veer voor de tekst en de foto’s.

Groene Camera 2020

De Groene Camera: 7 redenen om mee te doen

Wij organiseren de Groene Camera voor de vierde keer. We doen dit met veel inzet en toewijding. Waarom doen we dit?

 • Wij willen Natuurfotografen een podium bieden;
 • Wij willen aan een breed publiek laten zien op welk hoog niveau er wordt gefotografeerd;
 • Wij willen d.m.v. alle inzendingen laten zien hoe rijk en gevarieerd de natuur van de Lage Landen is.

De organisatie van de Groene Camera kost ons veel geld, ondanks de entreefee. Maar op deze manier willen wij graag iets terug geven aan jou als fotograaf én aan de natuur.

Doe je ook mee en stuur je je beste foto’s in? We hebben zeven redenen om mee te doen voor je op een rij gezet:

 1. Op het podium staan, een categorieprijs winnen of één van de drie Awards winnen betekent echt heel veel. Het is zo’n waardering voor jou als fotograaf, voor alle moeite die je er voor doet. Wij bieden jou graag de kans op dit podium.
   
 2. Je kans om te winnen is best groot. Eervolle vermeldingen meegenomen, zijn er in totaal bijna 50 winnaars!
   
 3. Meedoen levert je sowieso wat op. Je dwingt jezelf kritisch te kijken naar je foto’s en je krijgt weer nieuwe inspiratie voor dit jaar. Niet alleen terugkijken dus, maar juist ook vooruit kijken en plannen maken.
   
 4. Ongetwijfeld maak je mooie foto’s. Het is zo zonde als ze alleen maar ruimte innemen op je harde schijf… Diep schatten op uit je archief en stuur ze in.
 5. De winnende foto’s worden een half jaar geëxposeerd in het MUSEON. Natuur en fotografie vormen een speerpunt van het MUSEON. Dit is je kans om met jouw foto in het MUSEON te hebben. Bovendien krijg je de print na afloop van de expositie.
   
 6. Je kunt waardevolle prijzen winnen: cadeau cheques van CameraNU.nl t.w.v. € 250,- , € 500,- en zelfs enkele van € 1.000,-. Totaal bijna € 10.000,-
   
 7. Je laat zien hoe mooi, gevarieerd en rijk de Nederlandse en Belgische natuur is en hoe belangrijk het is om dit te koesteren en te beschermen. Belangrijker dan ooit tevoren! Diverse landelijke media geven aandacht en publiceren de winnaars van de Groene Camera.

Je hebt nog twee weken om je aan te melden en je foto’s in te sturen. Klik hier om je aan te melden.

N.B. Vergeet niet dat als je abonnee bent van Natuurfotografie Magazine je € 5,- korting krijgt op deelname.

Spinsterberg bij Valkenswaard

De Spinsterberg is een hooggelegen en licht heuvelachtig gebied. Het maakt deel uit van De Groote Heide en valt onder het Brabants Landschap. Het gebied bevat meerdere vennen en is geschikt voor verschillende vormen van fotografie: macro, landschap, vogels en dieren.

Tekst en foto’s door Wil de Veer.

De Spinsterberg

Spinsterberg is vrij toegankelijk. Het gebied behoorde vanouds tot de Valkenhorst en bestaat voor een deel uit naaldbos, dat deels op stuifzand is aangeplant. Het gebied maakt deel uit van De Groote Heide en is in het bezit van Brabants Landschap, dat zorgt voor het nodige onderhoud.

Sprookjesachtig landschap op de Spinsterberg

Sprookjesachtig heidelandschap op de Spinsterberg. Fotograaf: Wil de Veer

De heide wordt regelmatig begraasd door schapen en met behulp van vrijwilligers worden veel vliegdennen verwijderd. Daardoor zijn vennen als Eijerven en Brilven weer vrij komen te liggen en heeft het gebied veel aan landschappelijke aantrekkelijkheid gewonnen. Enkele kleinere vennen zoals Ronde Vlaas en Lange Vlaas liggen meer besloten. In deze vennetjes vindt men onder andere de heidekikker.

Heide op de Spinsterberg

Een vennetje in het heidegebied. Fotograaf: Wil de Veer

Het gebied is uitermate geschikt voor veel soorten van fotografie: macro, landschapsfotografie en vogel- en zoogdierfotografie. Reeën en wilde zwijnen zijn er volop. Vogels als klapekster (winter), roodborsttapuit en nachtzwaluw (zomer) zijn in de juiste periode van het jaar geen uitzondering.

Vennetje op de Spinsterberg

Vennen geven afwisseling aan het landschap. Fotograaf: Wil de Veer

Praktische informatie

Het grenst aan de weg Leende-Valkenswaard. Het is o.a. makkelijk te bereiken via de A2. Neem afslag 34 Valkenswaard, ga op het einde van de afrit rechtsaf, Valkenswaardseweg N396. Parkeren kan in de berm tegenover Pannenkoekenhuis De Clown bij de poort. Mocht er geen plaats zijn rijdt dan door en na ongeveer 300 meter is er aan de linkerkant een grote verharde parkeerplaats bij het Leenderbos.

Een kaartje met wandelroutes over de Spinsterberg is te vinden via het Brabants Landschap.

Vogelfotografie vlakbij de Spinsterberg

Een extra tip voor vogelfotografie is ook nog de hoge vogelkijk toren die uitkijkt op twee grote vijvers.

Na het bezoek aan Spinsterberg rijdt u richting Valkenswaard, op de rotonde gaat u rechtsaf, rijdt een klein stukje door en parkeer aan de linkerkant langs de weg op het industrieterrein. Steek de weg over en u ziet langs het weiland de eerste vijver al liggen.

Deze vijvers zijn een echt eldorado voor de vele water- en rietvogels, maar ook vogels die afkomen op de vele vissen zoals de visarend (voor- en najaar). De toren is vrij toegankelijk, wat overigens niet geldt voor de andere vijvers van de voormalige viskwekerij. Laatstgenoemde zijn rustgebied en betreden is streng verboden!

Met dank aan Wil de Veer voor de tekst en de foto’s.

Landgoed Baest, een mooie fotolocatie bij Oirschot

Landgoed Baest is gelegen tussen Spoordonk en Middelbeers in de gemeente Oirschot. Het is in particulier bezit. Dit gebied van 380 ha is zowel vanuit natuurhistorisch als cultuurhistorisch oogpunt van groot belang. Houd er rekening mee dat het overgrote deel bestaat uit onverharde paden! Fotografisch gezien is het een prachtig gebied met veel mogelijkheden.

Tekst en foto’s door Wil de Veer.

Landgoed Baest

Het gebied bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met in het centrum akker- en weidegronden. Landgoed Baest is vrij toegankelijk voor wandelaars, met uitzondering van de onmiddellijke omgeving van het landhuis.

De Grote Beerze en Kleine Beerze stromen door het gebied, waar ze samenvloeien tot de Beerze. Vandaar gaat ze met een duiker onder het Wilhelminakanaal kanaal. Ter wille van de waterafvoer is het omleidingskanaal gegraven.

De Kleine Beerze op Landgoed Baest

De Kleine Beerze op Landgoed Baest. Fotograaf: Wil de Veer

De aanwezigheid van de riviertjes geven het landgoed een grote afwisseling met droge en vochtige gedeelten. In de greppels vindt men veel dubbelloof. Op het landgoed staan veel prachtige monumentale bomen en mooie rododendrons.

Porseleinzwammen

Porseleinzwammen in het bos. Fotograaf: Wil de Veer

Het bos is een droge vorm van berkenbos en zomereikenbos waarin we planten vinden als blauwe bosbes en hengel, terwijl langs de beken ook bosviooltje, gele lis, dalkruid en gewone salomonszegel te vinden zijn.

bosuilen juvenielen

Juveniele bosuilen. Fotograaf: Wil de Veer

De weidebeek- en bosbeekjuffer zijn aan de beken gebonden libellen. Broedvogels zijn o.a. de bosuil, goudvink, wielewaal, zwarte specht, grote bonte specht, kleine bonte specht, boomklever en ijsvogel. In het gebied zijn ook veel reeën.

Op het landgoed bevindt zich ook een natuur begraafplaats.

Goudvink

Een mannelijke goudvink. Fotograaf: Wil de Veer

Praktische informatie

Komende vanaf de A58/E312 neemt u de afslag Oirschot/Oostelbeers/Middelbeers en gaat richting Oostelbeers (N395 Kempenweg), eerste weg rechts (Herman Pasmansdreef/De Scheper), doorrijden tot de splitsing Beerseweg, rechts af Beerseweg daarna eerste links (‘Laar). Deze weg gaat over in de Fransebaan, aan het eind bij de T-splitsing bent u bij het begin van Landgoed Baest.

De auto kunt u langs de weg parkeren, brug oversteken van het omleidingskanaal en het zandpad op, aan de rechterzijde ziet u een kapel. Na ongeveer tweehonderd meter kunt u rechts, bij de beek, het bos ingaan. Natuurlijk zijn er meer beginpunten maar dit is een begin van een van de, niet gemarkeerde, routes.

Met dank aan Wil de Veer voor de tekst en de foto’s.

Wij adviseren u de volgende route te kiezen:
Vanaf snelweg A58 afrit 8: Oirschot, Middelbeers;
boven aan de afrit richting Middelbeers;
doorgaande weg N395 blijven volgen;
sla na ongeveer 4 km rechtsaf de Neereindseweg in,
(dit is de tweede weg rechts na het bordje bebouwde kom OOSTELBEERS);
de tweede weg rechts de Baesterdijk op;
aan het einde van weg links de Dr. Jan van de Mortellaan op;
de ingang van Landgoed Baest is bij de eerste witte poort aan rechterzijde.
U kunt parkeren op de parkeerplaats aan de overzijde van de witte poort.

Indien u gebruik maakt van een navigatiesysteem, tikt u in:
Dr. Jan van de Mortellaan 3, 5091 JJ OIRSCHOT

Wij wensen u een goede reis.

Printbare versie

Meer informatie over het landgoed is te vinden op: https://www.landgoedbaest.nl/.

VNFE “open avond” met Andrea Gulickx – 20 nov.

We zijn erg verheugd de fantastische fotografe Andrea Gulickx te mogen verwelkomen dit jaar tijdens de “open avond” van het VNFE.

Andrea Gulickx volgt haar hart tijdens haar weg in de natuurfotografie. Haar beelden zijn soms sprookjesachtig te noemen en zet de kijker aan het dwalen wat er allemaal te zien is tijdens de vertoning van haar beelden op het grote scherm.

Zij let niet teveel op de techniek, maar gebruikt het wel in haar achterhoofd. Ze durft te spelen, te experimenteren en gaat met een open kijk de natuur in en laat zich vrijwel altijd verrassen wat er voor haar lens komen gaat. 

Zo werkt de natuur nu éénmaal!

Bent u ook zo geïnteresseerd in haar werk? 

Kom dan naar onze jaarlijkse “open avond” op 20 november 2019 van het VNF-Eindhoven.

Locatie: Vereniging:

Wijkbuurtcentrum ’t Slot Vereniging van NatuurFotografen – Eindhoven

Kastelenplein 167,

5653 LX Eindhoven

Entree : 5 euro entree (gepast betalen a.u.b.) – Zaal 1

Zaal open : 19.30 uur

Start : 20.00 uur

Einde : 22.30 uur

Het is een “open avond”, dus iedereen die interesse heeft in de natuurfotografie is welkom, echter vanwege de beperkte aantal zitplaatsen graag aanmelden via 

email:  presentatie@vnfe.nl  anders heeft u geen zitplaats(en).

Graag zien wij u op 20 november 2019!

Tot dan…

Vraag & aanbod

Deze pagina is alleen voor VNFE-leden. Zij kunnen hier vragen stellen, hun fotoapparatuur of technische apparatuur te koop aanbieden. Let op, dit is geen marktplaats waar allerlei artikelen kunnen worden aangeboden. De beheerder controleert deze pagina regelmatig op ongeregeldheden die niets met onze vereniging te maken hebben. Het bewuste item wordt dan spoedig verwijderd! Veel plezier en maak er gebruik van….